G-Gladiators

G-Voetbal/G-GLADIATORS


FC Esperanza Pelt wil vanuit een maatschappelijk standpunt binnen het “GLADIATOR-PROJECT”, de voetbalsport ook op recreatief niveau aanbieden. Daarom starten we vanaf dit lopende seizoen met G-voetbal, wandelvoetbal en 55+-voetbal: de G-Gladiators, de W-Gladiators en de 55+-Gladiators!

Wat is G-voetbal?

Voetbal is al sinds mensenheugenis volkssport nummer één in België. Het mooie aan deze teamsport is dat het voor steeds meer mensen toegankelijk is. Sinds enkele jaren kunnen zelfs mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking actief deelnemen aan hun favoriete sport. Deze vorm noemen we gehandicaptenvoetbal, beter bekend als ‘G-voetbal’.
FC Esperanza Pelt wil nu trachten om het G-voetbal op te richten voor mensen met een fysieke en/of een mentale beperking. Hiervoor willen we samenwerken met begeleidingscentrum St.-Oda uit Pelt en de MS-Kliniek uit Pelt. We worden door onze gemeente Pelt ook ondersteund in dit initiatief. Zij proberen ons via alle mogelijke kanalen in contact te brengen met mensen met een beperking en/of gezinnen waarin iemand met een beperking leeft. De doelstelling is om ook deze mensen het voetbalplezier actief te laten beleven met andere mensen.

Wat zijn de regels bij G-voetbal?

G-voetbal draait voornamelijk om enthousiasme. Genieten is het toverwoord en niemand mag buitenspel staan. Nu we het toch over buitenspel hebben, bij G-voetbal zijn er enkele aanpassingen gedaan op de bestaande voetbalspelregels. Hieronder sommen we de belangrijkste wijzigingen voor je op.
- De duur van het spel kan worden aangepast waar nodig. In plaats van twee keer 45 minuten kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld twee keer 25 minuten.
- Er wordt gebruikgemaakt van pupillendoelen met de afmetingen vijf bij twee meter.
- De buitenspelregel is niet van toepassing.
- Wedstrijden beginnen met 14 voetballers (twaalf veldspelers en twee keepers).
- Wisselen geschiedt bij de middenlijn, er mag onbeperkt gewisseld worden en het spel hoeft daarvoor niet te worden stilgelegd.
- Een inworp mag vervangen worden door inrollen.
- Spelers die gebruikmaken van hulpmiddelen, mogen dergelijke middelen niet inzetten om de bal te spelen of een poging daartoe te doen.