Esperanza 1941-1951

Het seizoen 1941-1942 :

Neerpelt treedt nu aan in tweede gewestelijke reeks G.
Het wordt een normaal seizoen voor voetballend Noord-Limburg en Neerpelt eindigt tweede na Lommel S.K. met 45 punten uit zesentwintig wedstrijden.
Dr. Jorissen komt in het bestuur van de club.

Het seizoen 1942-1943 :

Het ging steeds beter en beter met Esperanza en dit jaar wist men de titel te behalen. Men behaalt 40 punten uit tweeëntwintig wedstrijden in tweede gewestelijke A.
Er volgt een eindronde, maar Neerpelt slaagt er niet in om te promoveren. Omkoop door Overpelt Fabriek (doelman den Del had er een fiets aan verdiend) en problemen met de scheidsrechter te As beslissen anders over het lot.

 

Men startte met de eerste jeugdwerking bij Esperanza.  Om een feest te kunnen organiseren kreeg men de refter van sigarenfabriek Swane. In ruil moest men 12 repen chocolade betalen voor de huur...
Jeugdspelers die naar het college gingen kregen vanaf nu de zondagvoormiddag vrij om te voetballen, tenminste als men het op tijd ging vragen en een goede puntenkaart had ...
Jaak Broux was op dit gebied een fenomenaal persoon. Hij wist jeugd aan te trekken van heinde en ver.
Veel kinderen die hij op straat zag voetballen op hun klompen tegen bijvoorbeeld een stuk ijs liet hij een paar voetbalschoenen zien. Deze doos had Jaak altijd bij. Als men interesse had om in Neerpelt te komen voetballen kreeg men een stuk chocolade. Natuurlijk moesten ze een briefje van hun moeder meebrengen naar de eerst volgende training. Al vlug had hij tweehonderd jeugdspelers. Om een goede jeugdtrainer te vinden en te betalen hield Jaak tijdens de wedstrijd van de eerste ploeg een tombola voor de jeugd. Tot spijt van velen moest op bevel van het gemeentebestuur (oorlogsperiode) die tombola na enkele maanden geschorst worden. 

 

Het seizoen 1943-1944 :

We moeten echter wachten tot dit jaar om in tweede gewestelijke B met de titel ook de promotie te behalen.
Men werd kampioen met 37 punten uit tweeëntwintig wedstrijden.
Neerpelt werd winnaar van de eindronde voor Lutlommel en Overpelt V.V.  Men mag promoveren naar 2de provinciale.
Dit was toen het hoogste niveau in Limburg.  Op nationaal vlak had men enkel een eerste afdeling en verschillende bevorderingsreeksen die de kampioenenploegen uit de provinciale afdelingen opnamen. De bevordering werd ook wel overgangsklasse genoemd.

De kern van de succesploeg uit die jaren bestond uit :
A. Broux, J. Claes, W. Coninx, A. Cortleven, M. Corstjens,
Fr. Damiaens, J. Jaspers, L. Hoogsteyns, H. Meekers, L. Pee¬ters, J. Swinnen, J. en L. Steensels, A. Suetens, G. en G. Van Houdt, Edm. Vandael en J.Winters.

Het seizoen 1944-1945 :

Dit was weer een moeilijk seizoen.  Wegens de inval van de geallieerden werden heel wat competities gestaakt.  Vele wedstrijden konden onmogelijk gespeeld worden.
Zo meldde de krant in maart 1945 :
"Herhaalde malen werd reeds medegedeeld dat de finaal voor de schaal van Limburg tussen de elftallen der Noord-Limburgsche Verstandhouding en de Verstandhouding Hasselt-Genck op Paasch-maandag te Overpelt plaatshebben.  Wegens onvoorziene omstandigheden moet deze finaal uitgesteld worden tot Juli-Augustus van dit jaar."

Het voetbal tijdens de oorlogsjaren verliep niet altijd in de beste omstandigheden.  Heel wat verplaatsingen werden met de fiets gedaan.  Zo moest men dikwijls schuilen voor overkomende vliegtuigen.  De Duitsers kwamen zelfs tijdens een wedstrijd te Leopoldsburg Leo Steensels (alias de Jim) oppakken.  Andere jongens moesten dikwijls onderduiken. 
Neerpelt werd vierde met 17 punten uit slechts dertien matchen

Het seizoen 1945-1946 :

De oorlogsjaren waren voorbij.  Een nieuwe wind waaide door de club en een vernieuwd bestuur trad aan.  De nieuwe voorzitter werd Louis Claes.  Dr. Oversteyns werd ondervoorzitter. Jaak Broux penningmeester en broer Antoon secretaris. De club werd geherstructureerd en er werd een trainer in dienst genomen : Nic Hoydonckx.  Er werden nu ook officiële inkomprijzen vastgelegd : kinderen betaalden 2-BEF, soldaten 5-BEF en volwassenen 10-BEF.
Esperanza mocht terug aantreden in 2de provinciale A. Men eindigde derde, na Maasmechelen en Hoeselt V.V. dat kampioen werd. Men behaalde 48 punten uit maar liefst achtendertig matchen.
Voor de eerste maal namen de jeugdploegen zowel kadetten, scholieren als junioren aan de competitie deel.

Het seizoen 1946-1947 :

Een nieuw seizoen in tweede provinciale en men eindigt opnieuw derde in de eindrangschikking met 45 punten uit 34 wedstrijden. De titel werd behaald door Lommel S.K., voor Houthalen.
Ook Overpelt Fabriek speelt nog altijd in deze reeks, maar de derby in Overpelt werd verloren met 4-3.
Enkele nieuwe spelers werden met succes opgenomen : Jos Oversteyns en Jef Kums.  Zij sprongen in het oog en zouden het nog ver schoppen.                   
Leo Steensels (de Jim) werd dit seizoen gehuldigd als verdienstelijkste speler : 25 jaar aktief in het Neerpeltse voetbal.  
Eindelijk kwam er plaats vrij voor een nieuw terrein.  Achter het station werd een nieuw plein aangelegd om er het volgende seizoen te starten.  De gemeente zorgde voor verlichting langs het plein.  Een nieuw terrein en veel ambitie...

Het seizoen 1947-1948 : 

Men wou kampioen spelen maar het resultaat bleef uit.
Steensels stopt na zovele succesvolle jaren met spelen.
Men werd slechts tiende met 29 punten uit 30 wedstrijden.
Voor Jos Oversteyns was er interesse vanuit tweede klasse van Stade Leuven.  De transferprijs die Neerpelt kreeg destijds bedroeg 618.0¬00 BEF. 
Gelukkig had men in eigen rangen een nieuwe klassekeeper in opvolging van de zo succesrijke Edmond Vandael, nl. Jaak Timmers.  Ander aankomend talent waren : 
Vanderlooy, Plas en Van Lishout.
- Jos Oversteyns (rechts) versierde een mooie transfer naar Stade Leuven -


Het seizoen 1948-1949 :

De nieuwe speler-trainer Henri De Vocht moest aan een nieuwe ploeg bouwen na het vertrek van Jos Oversteyns.
(Jos werd in 1952 nog getransfereerd naar de eerste klasse-ploeg Union St.-Gillis en werd zelf opgeroepen voor de nationale B-selectie)
Uiteindelijk werd men dit seizoen elfde met 27 punten uit
dertig matchen.

Het seizoen 1949-1950 :
         
Men speelde met dezelfde ploeg.  Enkele jongeren meldden zich voor de eerste ploeg : Spooren en Esch.
Men kwam derde uit met 42 punten uit 30 matchen. Esperanza greep weer net naast de titel. Een troost...men kon rekenen op een grote schare supporters.  Met meer dan tien bussen ging men soms op verplaatsing of men trok met een speciale trein naar "de Hai-Waï"  om tegen Hasselt VV te spelen. 
Ondertussen was Jef (Jim) Kums vertrokken naar Patro Eiden.
Door een spijtig ongeval verongelukte supporter Gerrit Vanderlooy na een wedstrijd.  Esperanza herdacht zijn trouwe supporter door het voetbalstadion zijn naam te geven.
Zo werd het plein omgedoopt tot het G. Vanderlooy-stadion en zelfs op de Bemmert zal deze naam gebruikt worden.
Ook het jeugdbeleid werd fel uitgebreid en men had volgende elftallen naast de eerste ploeg : reserven, juniors, scholieren en twee kadettenploegen waarvan één kadettenploeg kampioen werd in hun reeks.

 
Het seizoen 1950-1951 :

De club draaide niet meer zoals men wilde.  Een nieuw bestuur werd gekozen.  Er kwam een nieuwe voorzitter, nl. Arnold Swinnen, schoolmeester op 't Hent.  Jaak Broux trok zich terug als penningmeester.  Hij ging zich nogmaals bezighouden met de Neerpeltse jeugd. De ploeg kreeg ook een nieuwe trainer : Urbain Cuypers.
Het vertrek van twee belangrijke pionnen kon echter moeilijk
opgevangen worden en de titel werd weer gemist : men eindigde  vijfde met 35 punten uit 30 wedstrijden in tweede provinciale.
De supportersclub "Hoop op toekomst" bleef er echter in geloven en men trok met eigen vaandel "Hoger op Neerpelt" naar alle wedstrijden.


Ga verder naar de volgende pagina